aug
30

A magyar kifejezés az interview=megbeszélés angol szóból ered. Az interjú egy vagy több újságíró beszélgetése, kötetlen vagy kötött témájú társalgása rendszerint közismert személyiséggel abból a célból, hogy e beszélgetés szerkesztett változatát a nyilvánosság elé tárja. Az interjúkészítő megosztja az olvasóval a saját tapasztalataiból leszűrt megállapításait, de ennek tárgyilagosnak kell lennie, azaz nem véleményközlő jellegűnek. Véleményt csak az interjúalany közölhet. Az interjú az alany vallomását, gondolatait, érzelmeit tartalmazza. Tárgy- és témafüggő, nem személyiségközpontú.

 

Típusai:

·         egyetlen fontos kérdés megválaszolása: az újságíró közvetlenül egy-egy történés, esemény után vagy azzal kapcsolatban tesz fel néhány kérdést az adott esemény részesének, illetve olyan személynek, akinek közvetlen köze van a témához. Feladata a friss és gyors reagálás rövid párbeszédben, amit villáminterjúnak is nevezhetünk.

·         polemikus/vitainterjú: készítése során az újságíró egy-egy fajsúlyos, közérdeklésre számot tartó, konkrét problémát kíván tisztázni a nyilvánosság tájékoztatása érdekében. Kényes, provokatív kérdéseket is tartalmazhat, azonban e kérdéseket csak korrekt választ igénylő, tisztázó szándékkal teheti fel az interjú készítője.

·         mélyinterjú: a leggyakoribb típus. Ennek során a szóban forgó területen jártas, alaposan felkészült újságíró kötött témában mélyreható, a téma részleteire is kiterjedő hosszabb (szakmai) beszélgetést folytat az interjú alanyával. Követelmény a teljes szakmai mellérendeltség, hogy az újságíró is kellőképpen járatos legyen a beszélgetőtárs életművében, s az interjú témájában. A jó mélyinterjú értékes irodalmi műfaj is. Gyakran nehéz megkülönböztetni az interjúportrétól, hiszen mindkettő alaposan taglal emberi és szakmai kérdéseket egyaránt.

 

 

Az interjúkészítés szabályai:

  • alapos felkészülés adott témában, hogy a felek ne értsék félre egymást.
  • világos, egyértelmű kérdések, mely lehet előre szerkesztett vagy spontán.
  • az újságíró nem csak beszélgetés-kezdeményező szereppel bír, hanem időnként közbekérdezhet, és emlékeztető megjegyzésekkel is élhet.
  • partner logikájába való belehelyezkedés, hogy feltárja gondolatait.
  • a leglényegtelenebbnek ítélt közlések elhagyása.
  • az interjúalany tartalmi mondandóját kötelező, stílusát pedig hűen vissza kell adni a véglegesített írásban! A kész szöveget meg kell ismertetni az alannyal is.

 

Intézményi kommunikátor záróvizsga tétel Sajtó- és médiaismeretek 1.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://intezmenyi-kommunikator.blog.hu/api/trackback/id/tr34640385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása