okt
26

Rövid életrajz: A horvát származású Vujity Tvrtko újságíró-riporter. 1972-ben született Pécsett. Eredeti neve Balogh Szilárd, e nevet 17 éves korában vette fel. Az újságíró szakma iránt 18 éves korában kelt fel az érdeklődése, amikor egy rokonlátogatás során a körbezárt háborús övezetből csak tőle tudtak anyagokat, információkat kérni.  Tanulmányait az Amerikai Egyesült Államokban, a miami egyetemen végezte, kommunikáció szakon. Az egyetem elvégzése után hazatért, és a TV2 kereskedelmi adónál helyezkedett el.

 

Tevékenysége: Dolgozott napilapnál, a Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban. 1997-ben lett a TV2 alapító munkatársa, és első szerződött riportere (mely riport a csatorna indulásáról készült). 2003 és 2007 között az Európai Unió antidiszkriminációs kampányának hivatalos magyarországi nagykövete. 2007 végétől a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa Program nagykövete. Ezen kívül számos sikerkönyv szerzője pl. Pokoli történetek, Pokoli történetek különkiadás, Angyali történetek a pokolból, Pokoli történetek és ami azóta történt. Járt már Csernobilban, de bemutatta a Sierra Leonéban tomboló tömeggyilkosságot is. Ő találta meg és hozta haza családjához az utolsó magyar hadifoglyot.

 

Szakmai elismerései:

  • Pulitzer Emlékdíj (kimagasló szakmai teljesítményt felmutató magyar újságíró)
  • Szegő Tamás-díj (az elesettekkel, az érdekeik érvényesítésére képtelen embertársainkkal foglalkozó harminc év alatti újságírók)
  • Magyar Vöröskereszt Médianagydíja
  • Magyar Köztársaság Honvédelmi Érdemérem első tagozata
  • Szakmai elismertségét Tvrtko jótékony célokra használja fel. Filmjei hatására az emberek különböző segélyszervezeten keresztül már sok pénzt adományoztak a rászorulóknak.

 

 

Választásom indoklása: Tvrtko valódi, egyedi történeteket mutat be, melyek hol vidámak, hol megrázóak. Hitelessége abban rejlik, hogy a valóságot hihetetlen mélységében ábrázolja, a legveszélyesebb helyekre is eljuttatta a kamerát. A hétköznapi hősöket példaként állítja a pesszimista magyar társadalom elé, hiszen Tvrtko nagyon hazaszerető, szeretné jobbá tenni Magyarországot.

 

Könyvei nem bulvárkötetek; a történetek veszélyes, nyomorúságos környezetet mutatnak be. A tudósítások személyes tapasztalatokon alapulnak, őszintesége, érzelemkifejezése pedig fokozza az élményt. A veszély mellett vidám kalandokat is szóba hoz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://intezmenyi-kommunikator.blog.hu/api/trackback/id/tr18737246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.08.23. 14:58:18

szilárd egy kicsit kommunista
süti beállítások módosítása