nov
20

Az embereket befolyásolja mások viselkedése, reakcióik hatást gyakorolnak arra, ahogyan gondolkodunk, cselekszünk. A csoporthoz tartozás oka, hogy a kiépített kapcsolatok javíthatják az egyén informáltságát, pszichés terhelhetőségét, munkakedvét, illetőleg növeli biztonságérzetét, csökkenti magányosságérzetét. A csoport egyúttal eligazít, megmutatja mi az elfogadott viselkedés, de védheti is a tagokat veszélyes helyzetekben.

 

Az informális csoport személyes kötődés vagy közös érdeklődés alapján, spontán módon szerveződik, a tagok önként csatlakoznak. A normákról a tagok közösen döntenek, nincs hierarchia. Gyakori interakció jellemző, mert az egyén pszichológiai, szociális szükségleteit elégíti ki.

 

A szervezet legfontosabb egysége a csoport, mivel a legtöbb tevékenységet csoportosan, egymással együttműködve kell elvégezni. Csoportmunka esetében egy vagy több ember azért létesít kapcsolatot, mert saját viselkedésük és teljesítményük révén hatást kívánnak gyakorolni mások viselkedésére és teljesítményére. Ez formális csoport, melyet a vezetőség konkrét feladat ellátása érdekében hoz létre, s meghatározza a csoportnormákat, viselkedési módokat.

 

 

Minden csoport csak úgy létezhet, ha tagjai alkalmazkodnak bizonyos normákhoz. A konformitás megmutatja, hogy meddig és miben azonosuljon az egyén a csoport cselekedeteivel. Konform módon viselkedik az a személy, akinek a véleményében történő változás a csoport valódi vagy vélt nyomásának következtében alakult ki. Előfordulhat, hogy az egyén a saját tapasztalatával ellentétes nyomásnak is enged, a csoportkapcsolat megőrzése érdekében feladja meggyőződését. Konformitást növeli pl. az önbizalom hiánya.

 

A társas befolyásolás megvalósulásának 3 útja van:

  • behódolás: ha valaki jutalom reményében vagy a büntetés elkerülése végett másképpen viselkedik, mint ahogy azt egyébként tenné.
  • azonosulás: az egyén azért viselkedik másképpen, mert szeretne hasonlítani valakihez. Azonosulás során a vonzó személy kedvéért véleményét többé-kevésbé elfogadjuk.
  • internalizáció: a befolyásoló személyt megbízhatónak, hozzáértőnek tartjuk, ezért építjük be nézeteit, véleményét a saját nézetrendszerünkbe.

 

 

Engedelmesség: a társas befolyásolás egyik közvetlen formája pl. utasítás, parancs által. Ha engedelmesek vagyunk, akkor azt tesszük, amit mások mondanak, azaz feladjuk egyéni szabadságunkat, viselkedésünk ellenőrzését, s ezt másra bízzuk.

 

Az engedelmesség oka lehet az, hogy a csoporttag nem érez felelősséget személyes cselekedetéért, mert azt a csoportvezető utasítására, parancsára kellett végrehajtania; de történhet a csoportnyomás hatására is (a többiek is úgy csinálták). Kisebb az engedelmeskedés mértéke, ha az utasítást adó nincs jelen, vagy kevésbé tekintélyes személy.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://intezmenyi-kommunikator.blog.hu/api/trackback/id/tr93737298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása