feb
5

A Magyar Nemzet 1938-ban indult, Magyarország második legnagyobb politikai napilapja. Többnyire idősebb, vagy középkorú, polgári állásban dolgozó, konzervatív beállítottságú olvasókat céloz meg a lap jelenleg. Szerkesztési szakmai alapelve a kor megkövetelte hírérzékenység, a hitelesség és a hagyományőrzés (pl. kezdetektől változatlan logó). A hírek leírása mellett fontosnak tartja a véleménynyilvánítást is azokkal kapcsolatban. Jobboldali elkötelezettsége minden véleményműfajú írás esetében világos. Nagy hangsúlyt fektetnek tényfeltáró, leleplező riportokra, cikkekre, valamint olyan témákra, melyről máshol nem írnak. Sok napilappal ellentétben máig nem színes, azonban nagy képeivel jól megkülönbözteti magát a versenytársaktól. Hétfőtől péntekig 20 oldalon jelenik meg, olyan rovatokkal, mint Belföldi hírek, Külföld, Gazdaság, Kulturális ajánló, Vélemény, Nézőpont, Hirdetés, Szerkesztőségi levelek, Sporthírek, hetente egyszer televízió műsorújsággal, szombaton magazinnal kiegészülve.

 

 

A Blikk szórakoztató napilap, mely 1994-ben jelent meg először. Magyarország legolvasottabb napilapja; a bulvársajtó részét képezi. A legszélesebb körű olvasóréteget látja el az élet minden területéről szóló információkkal és hasznos szolgáltatásokkal. Pártatlanul, politikai elfogultságtól mentesen ad tájékoztatást hazánk és a nagyvilág eseményeiről. A lap könnyed hangvételű, szórakoztató stílusú cikkekre épül. Nagy terjedelemben ad hírt a sztárvilág eseményeiről és bőségesen szolgál sport információkkal is. Emellett az újságban rendszeres jelleggel adnak szaktanácsadók válaszokat az elektronikusan vagy postai úton beérkezett levelekre, illetve telefonos megkeresésekre. Kiemelt szerepet kap a látvány, ezt szolgálják a nagy, színes fotók és az infógrafikák, a messziről is jól látható szalagcímek. A Blikk volt az első magyar napilap, amely címlapján közölt női aktképet.

 

 

 

 

A lapok összehasonlítása: a politikai napilap az ügy, az esemény legjellemzőbb vonásait keresi, míg a bulvár mindig a különöset, a megszokottól eltérőt kutatja, és ezzel kelti fel az emberek érdeklődését. Napi, belföldi hírek esetében a Blikk gyakran csak 2-3 mondatban közöl információt, míg a Magyar Nemzet alapos, körültekintő, tényekkel alátámasztott, véleményekkel kiegészített írásokkal, esetenként vezércikkel utal a téma fontosságára.

 

Sporthírek tekintetében a Blikk röviden megfogalmazza a lényeget, a Magyar Nemzet viszont visszautalással, előretekintéssel, több érintettet megszólaltatva mutatja be a fennálló helyzetet.

 

Megjelenésében is különböznek, hiszen a Magyar Nemzet fekete-fehér, a Blikk viszont színes, harsány címlappal rendelkezik (címlapon női akt), hogy felkeltse az olvasók figyelmét.

 

 

Intézményi kommunikátor szóbeli vizsga tétel - sajtóelmélet

 

A bejegyzés trackback címe:

https://intezmenyi-kommunikator.blog.hu/api/trackback/id/tr51925110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása