júl
22

 Intézményi kommunikátor felsőfokú szakképzés leírás

 

Az intézményi kommunikátor szakképesítés Országos Képzési Jegyzék szerinti azonosító száma: 55 8409 01

 

Az intézményi kommunikátor önkormányzatok, vállalkozások, alapítványok, államigazgatási, érdekvédelmi és civil szervezetek alkalmazottjaként a belső és a külső kommunikációs kapcsolatok felelőse. Az intézményi kommunikátor egyik első számú munkatársa a legfelsőbb szintű vezetőnek.

Tanácsaival segíti döntéseinek kialakításában, elemzéseket és háttér-információkat ad az egyes döntések különböző szintű fogadtatásához, mind a politikai, kulturális és társadalmi szférában, mind a konkurencia köreiben. Kapcsolatokat épít a médiával, a partner szervezetekkel, a fogyasztókkal és az egyes állampolgárokkal. Nyomon követi az adott intézményhez szakmailag kapcsolódó kormányzati szervek, gazdasági társaságok és kamarák életét, elemzésekkel és háttér-információkkal segíti a vezetést, segítséget nyújt krízishelyzetekben. Feladata a médiafigyelés, az intézménnyel (vállalattal) kapcsolatos információk dokumentálása, az információs környezet változásainak regisztrálása és elemzése. Az intézményi kommunikátor segíti a nagyvállalatoknál a belső hierarchia szintjei közötti információk oda-vissza áramlását, a kommunikációs és PR-igazgatók szakmai döntéseihez háttéranyagokat és elemzéseket készít. Munkájához tartozik még a tőzsdefigyelés, az image-alakítás és az arculati alapok kidolgozásának részfeladatai.

 

Összességében tehát az intézményi kommunikátor az a személy, aki egy személyben - átfogó koncepció jegyében - gondoskodik az adott intézmény, szervezet különböző szintű kommunikációs kapcsolatairól.

 

 

 

Az intézményi kommunikátor szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei a 16/1994. (VII.8) MKM rendelet mellékletében 101. sorszám alatt található leírás alapján

 

 

Írásbeli vizsga: az írásbeli vizsga feladatait a vizsgát szervező intézmény által, a III. pontban meghatározott követelmények alapján összeállított tesztsorozat tartalmazza (Az írásbeli záróvizsgán nálunk nem feleletválasztós teszt volt, hanem kb. 10, sok pontot érő kifejtős kérdés).

 

Az intézményi kommunikátor írásbeli vizsga 180 perces, az alábbi tantárgyakból vannak kérdések:

·         társadalmi, politológiai, szociológiai, jogi ismeretek

·         informatikai ismeretek

·         vállalatok, intézmények belső felépítésének általános ismerete.

 

 

Gyakorlati vizsga: szakdolgozat készítése, melyet a szóbeli vizsgán kell megvédeni. A professzionálisan kivitelezett előadás egy PowerPointtal készített prezentáció bemutatását jelentette a mi esetünkben, amik elég jól is sikerültek J Prezentáció készítésekor ezért ügyeljetek, hogy ne álljon 6-8 diából többől, és ott se legyen túl sok információ, ugyanis nem lesz elég idő elmondani.

 

A védés során az intézményi kommunikátor vizsgázónak röviden fel kell vázolnia a szakdolgozat elkészítése során alkalmazott szempontokat és eljárásokat, és meg kell indokolnia, hogy miért döntött az adott szempontok és eljárások mellett. Emellett a vizsgabizottság kérdéseket is tehet fel, nálunk majd’ minden hallgatót megkérdezett a vizsga elnöke. Egy-egy előadásra maximálisan 15 perc fordítható – ezt nálunk szigorúan be is tartották. A dolgozatot szövegszerkesztőn kell megírni, amelyben - szükség szerint - táblázatok, ábrák is szerepelhetnek. A dolgozat terjedelme - a mellékletek nélkül - 20-40 oldal.

 

A szakdolgozat főbb témakörei:

·         egy adott vállalat/intézmény bemutatása (lehetséges szempontok a vállalat/intézmény külső kommunikációja, a vállalat/intézmény belső kommunikációja, a vállalat/intézmény belső felépítése stb.)

·    egy adott vállalatnak vagy a vállalat egy termékének reklámozása (a reklámkampány megtervezése költségvetéssel együtt)

·  arculattervezés egy adott vállalat/intézmény számára (logo, névjegy, cégjelzéses levélpapír, ismertető kiadvány, ajándéktárgyak stb. tervezése és kivitelezése).

 

 


Szóbeli vizsga: a szóbeli vizsga feladatait a vizsgát szervező intézmény által, a III. pontban meghatározott követelmények alapján összeállított tételsor tartalmazza. A vizsgázónak minden tantárgyból egy-egy kérdést kell megválaszolnia, egy-egy feleletre maximálisan 10-15 perc fordítható.

 

A szóbeli vizsga tantárgyai:

·         sajtó- és médiaismeretek

·         vállalati/intézményi kommunikációs ismeretek

·         PR ismeretek.

 

 

Habár minden lényeges információ megtalálható itt, a teljes leírást megtalálhatja a 16/1994. (VII.8) MKM (Művelődési és Közoktatási miniszter) rendelet mellékletében a 101. sorszám alatt, amelyet ide kattintva elérhet!

A bejegyzés trackback címe:

https://intezmenyi-kommunikator.blog.hu/api/trackback/id/tr76579074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása