sze
4

Szervezetek strukturális felépítése történhet munkamegosztás, hatáskörmegosztás, koordinációs eszközök vagy konfiguráció alapján.

 

Munkamegosztás: egy nagyobb feladatkomplexum részfeladatokra bontása, és ezeknek 1-1 szervezeti egységhez való rendelése. A munkamegosztás 3 elv alapján valósulhat meg: funkció elve (szakmai tevékenységek alapján); tárgyi elv (vevők, anyagok, termékek alapján); regionális elv (földrajzi, értékesítési terület alapján) Szervezettípusok:

  • egydimenziós: az elsődleges munkamegosztás egyszerre csak egy elv alapján történik.
  • két- vagy több: egyidejűleg két vagy több elv alkalmazása (2-mátrix; 3-tenzor)

 

Hatáskörmegosztás: a szervezeti egységek vezetői kompetenciájának kialakítása, azaz a döntési és utasítási jogkör meghatározása. Szervezettípusok:

  • egyvonalas szervezet: egy bizonyos szervezeti egység, vagy személy egy felsőbb egységtől kaphat utasítást. Ez lehet általános munkáltatói utasítás, vagy a szakmai iránymutatás. Előnye, hogy egyértelműek az alá-és fölérendeltségi viszonyok.
  • többvonalas szervezet: az alárendelt egységek két vagy több felsőbb egységtől kaphatnak utasítást. Nem egyértelmű a felelősség, mert nehezen átlátható kapcsolatok alakulnak ki, de gyorsabb az információáramlás, kisebb a torzulás veszélye.

 

Koordinációs eszközök:

1. Strukturális eszközök: amelyek beépülnek a szervezet struktúrájába. pl. projekt (bizonyos feladat megoldására jön létre ideiglenesen), team (állandó jelleggel is, de nincs belső hierarchia), bizottság (a felső vezetés tehermentesítésére), törzskar (döntés-előkészítő jellegű).

 2. Technokrata eszközök: különböző szabályzatok, eljárások, költségkeretek, pénzügyi tervek, melyek betartása kötelező érvényű a szervezet minden tagjára vonatkozóan, hiszen csak így biztosítható a különböző egységek közötti együttműködés.

3. Személyorientált eszközök: az egyéneket ösztönző, motiváló eszközök, melyek pszichológiailag hatnak a szervezet tagjaira pl.: vállalati kultúra tudatosítása; megfelelő vezető kiválasztása; vállalaton belüli képzések, egyéb programok.

 

Konfiguráció: másodlagos struktúrális jellemző, mivel az előző 3 tulajdonság határozza meg. Jelenti a szervezet mélységi tagolását (a hierarchikus szintek száma), szélességi tagolását (egy felsővezető alá közvetlenül tartozó alárendeltek száma), valamint a szervezeti egység méretét (foglalkoztatottak száma).

 

Intézményi kommunikátor képzés szóbeli tétel - Vállalati / intézményi kommunikációs ismeretek 13. -->

A bejegyzés trackback címe:

https://intezmenyi-kommunikator.blog.hu/api/trackback/id/tr54647223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása